Alacatene
Alacatene Tarifi, Ege Bölgesi’nin eşsiz mutfağını temsil eden, lezzetli ve doyurucu bir yemektir. Genellikle taze sebzelerle hazırlanan bu yemek, geleneksel sofralarındaki vazgeçilmezlerdendir. İsmi, Alacatı’nın meşhur yemek kültüründen türetilmiş olmasa da, bu bölgedeki taze malzemelerle hazırlanan tariflerin birleşimidir. Sizlere bu yazımızda Alacatene tarifi paylaşacağız.
- Hazırlanma Süresi: 15 dakika
- Pişirme Süresi: 30 dakika
- Kaç Kişilik: 4 kişilik

Alacatene için Gerekli Malzemeler
- 2 Su bardağı yeşil mercimek
- 2 Adet soğan
- 2 Diş sarımsak
- 1 Çay bardağı zeytinyağı
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- 1 Tatlı kaşığı karabiber
- 1 Tatlı kaşığı pul biber
- 4 Su bardağı su
- 1 Yemek kaşığı salça
- Üzeri için maydanoz veya dereotu tercih edebilirsiniz.
Alacatene Tarifi – Nasıl Yapılır?
Yeşil mercimeği güzelce yıkayın ve geniş bir tencereye alın. Üzerine 4 su bardağı su ekleyin ve mercimekler yumuşayana kadar, yaklaşık 20-25 dakika boyunca haşlayın.
Soğanları ince ince doğrayın, sarımsakları ise ezin ya da doğrayın. Zeytinyağını geniş bir tencerede ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyin ve soğanlar yumuşayıp pembeleşene kadar kavurun. Ardından sarımsakları da ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
Salçayı tencereye ekleyin ve karıştırarak 1-2 dakika boyunca pişirin. Tuz, kararbiber ve pul biberi de ekleyerek baharatları karışıma dahil edin.
Haşladığınız mercimekleri tencereye ilave edin ve iyice karıştırın. Eğer karışım kuruysa, biraz daha su ekleyebilirsiniz. Yemeği 10-15 dakika kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Alacatene’yi sıcak olarak servis edin ve üzerine taze doğranmış maydanoz serpiştirerek, lezzetini artırın. Afiyet olsun!
Benzer ana yemek tarifleri incelemek için kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Bir porsiyon alacatene kaç kaloridir?
Bir porsiyon alacatene kullanılan malzemelerin fazlalığına göre değişilik gösterse de ortalama olarak 250-300 kaloridir.

